Als een pelgrim naar het Heilig Graf

Onder deze titel is gedurende de periode van 17 september t/m 18 oktober 2023 in onze dekenale Lambertuskerk een tentoonstelling te bezichtigen die de bezoeker meeneemt in de geschiedenis van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem en informeert over de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem. De tentoonstelling bestaat uit vijftien panelen vol prachtige foto’s.
Het verhaal vertelt over de kleine christengemeenschap in Jeruzalem, die al 2000 jaar een schat bewaart en bewaakt: het lege graf van de verrezen Jezus. Wie de panelen volgt, loopt als het ware door de Heilig Grafkerk.
U ziet en leest over de belangrijkste plekken in het eeuwen oude gebouw. Zo ook over de rol van de franciscanen. Zij kregen in 1342 de opdracht van de Paus om de, voor ons katholieken, heilige plaatsen te bewaken.
En dat doen zij tot op de dag van vandaag! Tot slot wordt de bezoeker geïnformeerd over de geschiedenis van de Ridderlijke Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem.
Over de spiritualiteit, over de onderlinge broederschap maar vooral over de caritas die de Orde bedrijft zodat de medechristenen in het Heilig Land ondersteund kunnen worden in hun vaak moeilijke bestaan.
De panelen werden oorspronkelijk in het Frans gepresenteerd en waren bedoeld voor een aantal kerken in Frankrijk. De Belgische Landscommanderije van de Orde heeft de teksten vertaald om deze verder in de Benelux te kunnen gebruiken.
Het is een reizende tentoonstelling, die tussen 6 mei en 18 oktober in Limburg te bezichtigen is: via de Sterre der Zee in Maastricht naar de St. Christoffel-kathedraal en aansluitend naar de Petrus Banden Kerk in Venray en nu in Kerkrade.
En zo reizen de panelen het hele jaar 2023 door Nederland.

Onze (oud) bisschop mgr. Harrie Smeets is niet alleen in de rang van Groot Officier verbonden aan de Orde, maar was tot voor kort ook de grootprior van de Nederlandse Landscommanderije.
Vanwege zijn ziekte heeft hij die functie moeten neerleggen. In al zijn rollen binnen de Orde zette en zet hij zich in voor de medechristenen in het Heilig Land. We zijn als parochie extra blij dat deze reizende tentoonstelling juist nu in deze periode rondom zijn ziek-zijn in onze kerk te bezichtigen is.

 

Geplaatst in nieuws.